sobota, 10 listopada 2012

Indyjskie pierożki

Słoneczny choć wietrzny weekend zachęca do spacerów, po dziennej dawce ruchu dobrze zjeść coś rozgrzewającego. Mięso z dodatkiem imbiru i czosnku, otulone w chrupiące ciasto, z pikantnym sosem pomidorowym to idealne danie na takie popołudnie;) Podstawowy przepis ("Kuchnia indyjska" C. Zingerling) urozmaiciłam kukurydzą, dodaję go do akcji "Smak Indii" (Nika).


Składniki:
Ciasto:
Szklanka mąki pszennej
11/2 łyżki ghee lub oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody
Nadzienie:
2 łyżki ghee lub oliwy z oliwek
Cebula
Kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
250 g mielonej jagnięciny (u mnie indycze)
1/3 puszki kukurydzy
Przyprawy (pieprz, szafran, garam masala)

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy tłuszcz, sól oraz powoli wlewamy wodę. W zależności od potrzeby należy zwiększyć ilość mąki lub wody. Zagniatamy ciasto, powinno być elastyczne i twarde. Na posypanej mąką stolnicy z ciasta formujemy placek, a następnie ponownie je zwijamy, czynność powtarzamy 4-5 razy.
Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, nakrywamy folią aluminiową oraz ściereczką i odstawiamy na 30 min.
Cebulę, czosnek i imbir kroimy, podsmażamy, dodajemy odsączoną kukurydzę oraz mięso. Doprawiamy do smaku.
Z ciasta odrywamy małe kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty, brzegi zwilżamy wodą.
Na środek każdego pierożka nakładamy farsz i sklejamy (najpierw przykrywamy nadzienie wierzchołkiem trójkąta, a następnie kładziemy na niego pozostałe boki i mocno dociskamy).
W woku podgrzewamy oliwę i smażymy pierożki do zarumienienia. 

Smacznego!

 

26 komentarzy:

  1. o proszę! i juz mam nowe pierożki do swojej kolekcji. Pysznie brzmi przepis i smacznie wyglądają. Pychotka, capnę jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Chętnie spróbowałabym takich pierożków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominowałam Cię właśnie do liebster blog ... przepraszam jeśli górą pytań psuję Ci weekend :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, wyglądają super, choć najpierw myślałam, że to ciasto francuskie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. pozwolisz, że się poczęstuję? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kilka dni do Ciebie nie zaglądałam z braku czasu, a tu takie pyszności. Takie pierożki z dodatkiem imbiru to świetna propozycja na jesień, jestem pewna, że są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis wyslalam dla mojego brata :) Idealne polaczenia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie one apetyczne są! Mniam . Chętnie bym spróbowała.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne pierożki! W myślach już jednego zjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to musi smakować naprawdę super! uwielbiam zawija\ć smakołyki w chrupiące ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale fajne :) i bardzo przyjemnie nadziane!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne smaki :] pierożki w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, tak...kradnę pierożka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam!
    Twój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.Więcej informacji na moim blogu:
    http://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał! Też chcę takiego!!! :-))

    OdpowiedzUsuń
  16. ale cudne! chętnie je wypróbuję :) ja chętnie bym z jakimś bezmięsnym farszem przyrządziła, ale to też po hindusku :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie bym wypróbowała, bo jestem fanką wszelkich pierogów ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. oj, zjadłabym takiego pierożka, smaczne nadzienie :))

    OdpowiedzUsuń
  19. poproszę chociaż jednego! :)
    zapisuję blog żeby częściej zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie świetne te pierożki! Od razu zachęcają do jedzenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepraszam za zaległości w odwiedzinach u Ciebie, ostatnio troszkę zaniedbałam zaprzyjaźnione blogi z braku czasu. Mam nadzieję, że wybaczysz mi to uchybienie.
    Teraz jestem i nadrabiam.

    A pierożki prezentują się wspaniale. Lubię orientalną kuchnię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Aga, Hania-Kasia, Ola, Majana, Monica, Asia, Helka, Magda, k.m.w.: częstujcie się;)

    Anulla, basinepichcenie, Ivka, Kaś, ola in the kitchen, dorota20w, judik: dziękuję;)

    ankawell: bardzo dziękuję i nie ma sprawy;) Lubię odpowiadać na pytania:D

    Olka, Ala: warte każdej minuty gotowania!

    Aleksandra: mam nadzieję, że zasmakują bratu;)

    Aneta: dziękuję za wyróżnienie:)

    mnemonique: też byłoby dobre!

    MartynCia: nie ma problemu:) Cieszę się, że wróciłaś:) Też cierpię na brak czasu i wiem, jak ciężko się bloguje.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne indyjskie smaki ! Znakomite przepis i przepyszne pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda rewelacyjnie, bardzo ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń