Słoneczny choć wietrzny weekend zachęca do spacerów, po dziennej dawce ruchu dobrze zjeść coś rozgrzewającego. Mięso z dodatkiem imbiru i czosnku, otulone w chrupiące ciasto, z pikantnym sosem pomidorowym to idealne danie na takie popołudnie;) Podstawowy przepis ("Kuchnia indyjska" C. Zingerling) urozmaiciłam kukurydzą, dodaję go do akcji "Smak Indii" (Nika).
Składniki:
Ciasto:
Szklanka mąki pszennej
11/2 łyżki ghee lub oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody
Nadzienie:
2 łyżki ghee lub oliwy z oliwek
Cebula
Kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
250 g mielonej jagnięciny (u mnie indycze)
1/3 puszki kukurydzy
Przyprawy (pieprz, szafran, garam masala)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy tłuszcz, sól oraz powoli wlewamy wodę. W zależności od potrzeby należy zwiększyć ilość mąki lub wody. Zagniatamy ciasto, powinno być elastyczne i twarde. Na posypanej mąką stolnicy z ciasta formujemy placek, a następnie ponownie je zwijamy, czynność powtarzamy 4-5 razy.
Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, nakrywamy folią aluminiową oraz ściereczką i odstawiamy na 30 min.
Cebulę, czosnek i imbir kroimy, podsmażamy, dodajemy odsączoną kukurydzę oraz mięso. Doprawiamy do smaku.
Z ciasta odrywamy małe kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty, brzegi zwilżamy wodą.
Na środek każdego pierożka nakładamy farsz i sklejamy (najpierw przykrywamy nadzienie wierzchołkiem trójkąta, a następnie kładziemy na niego pozostałe boki i mocno dociskamy).
W woku podgrzewamy oliwę i smażymy pierożki do zarumienienia.
Smacznego!
o proszę! i juz mam nowe pierożki do swojej kolekcji. Pysznie brzmi przepis i smacznie wyglądają. Pychotka, capnę jednego :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Chętnie spróbowałabym takich pierożków.
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię właśnie do liebster blog ... przepraszam jeśli górą pytań psuję Ci weekend :):)
OdpowiedzUsuńmniam, wyglądają super, choć najpierw myślałam, że to ciasto francuskie. Pycha!
OdpowiedzUsuńpozwolisz, że się poczęstuję? :)
OdpowiedzUsuńKilka dni do Ciebie nie zaglądałam z braku czasu, a tu takie pyszności. Takie pierożki z dodatkiem imbiru to świetna propozycja na jesień, jestem pewna, że są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wyslalam dla mojego brata :) Idealne polaczenia smakowe :)
OdpowiedzUsuńJakie one apetyczne są! Mniam . Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuń:)
Pyszne pierożki! W myślach już jednego zjadam :)
OdpowiedzUsuńto musi smakować naprawdę super! uwielbiam zawija\ć smakołyki w chrupiące ciasto!
OdpowiedzUsuńale fajne :) i bardzo przyjemnie nadziane!
OdpowiedzUsuńPyszne smaki :] pierożki w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńTak, tak...kradnę pierożka :)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńTwój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.Więcej informacji na moim blogu:
http://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html
Pozdrawiam
Łał! Też chcę takiego!!! :-))
OdpowiedzUsuńale cudne! chętnie je wypróbuję :) ja chętnie bym z jakimś bezmięsnym farszem przyrządziła, ale to też po hindusku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńChętnie bym wypróbowała, bo jestem fanką wszelkich pierogów ;)
OdpowiedzUsuńoj, zjadłabym takiego pierożka, smaczne nadzienie :))
OdpowiedzUsuńpoproszę chociaż jednego! :)
OdpowiedzUsuńzapisuję blog żeby częściej zaglądać:)
Jakie świetne te pierożki! Od razu zachęcają do jedzenia:-)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za zaległości w odwiedzinach u Ciebie, ostatnio troszkę zaniedbałam zaprzyjaźnione blogi z braku czasu. Mam nadzieję, że wybaczysz mi to uchybienie.
OdpowiedzUsuńTeraz jestem i nadrabiam.
A pierożki prezentują się wspaniale. Lubię orientalną kuchnię. ;)
Aga, Hania-Kasia, Ola, Majana, Monica, Asia, Helka, Magda, k.m.w.: częstujcie się;)
OdpowiedzUsuńAnulla, basinepichcenie, Ivka, Kaś, ola in the kitchen, dorota20w, judik: dziękuję;)
ankawell: bardzo dziękuję i nie ma sprawy;) Lubię odpowiadać na pytania:D
Olka, Ala: warte każdej minuty gotowania!
Aleksandra: mam nadzieję, że zasmakują bratu;)
Aneta: dziękuję za wyróżnienie:)
mnemonique: też byłoby dobre!
MartynCia: nie ma problemu:) Cieszę się, że wróciłaś:) Też cierpię na brak czasu i wiem, jak ciężko się bloguje.
Pyszne indyjskie smaki ! Znakomite przepis i przepyszne pierożki :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, bardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo:)
OdpowiedzUsuń