"Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej."
Albert Einstein
Miałam dziś ochotę na danie swojskie, ale z nutką eksperymentu, obowiązkowo bez mięsa. Postanowiłam zmiksować dwa przepisy - pakorę z ziemniaków (przepis z książki "Kuchnia azjatycka") i fasolę z ziemniakami w curry ("The Vegetarian Curry Bible") - oczywiście nie musicie tak kombinować:) Wystarczy ziemniaki podsmażyć na oliwie lub upiec je w piekarniku, ale... spróbujcie zrobić pakorę, możecie w cieście smażyć również inne warzywa (np. kalafior, brokuł, brukselka).
Składniki:
Pakora z ziemniaków:
60 g maki graham lub z ciecierzycy
1/2 kg ziemniaków
Łyżka mielonego ryżu (nie dałam, ale można go zastąpić semoliną)
1/4 szklanki wody
Przyprawy (szczypta soli, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, chilli)
Olej roślinny do głębokiego smażenia
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy wodę i wyrabiamy gęste ciasto.
Następnie dokładnie zanurzamy w nim obrane i pokrojone w talarki ziemniaki.
Smażymy je w woku ok. 6-8 min (ważne aby olej był mocno rozgrzany - kropla ciasta powinna skwierczeć), aż pakora będzie złotobrązowa i przekładamy na papierowy ręcznik.
Ziemniaki i fasola w curry
15 dag suchej fasoli Jaś
Kilka ziemniaków (pakora z ziemniaków)
Łyżka sezamu
Mała cebula
Przyprawy (curry, pieprz, sól)
Oliwa z oliwek
Fasolę moczymy całą noc, rano zmieniamy wodę, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulą oraz fasolę, doprawiamy do smaku curry i pieprzem.
Łączymy z pakorą z ziemniaków.
Przed podaniem posypujemy sezamem.
Smacznego!
Przepis bardzo ciekawy :) Smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńświetne danie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie i coś innego , chętnie wypróbuję w domu :)
OdpowiedzUsuńBuziaki
xo xo xo xo xo
Pakora? Nie znam... Pierwszy raz słyszę.
OdpowiedzUsuńO mące z ciecierzycy też nie słyszałam.
Resztę znam :)
Dziękuję Dziewczyny za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuńKasiu ja też nie znałam, ciągle uczę się nowych potraw i poznaję nowe smaki:) Mąki z ciecierzycy nie znalazłam, ale wykorzystałam graham:)
Bardzo ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, najważniejsze, że smaczne :)
OdpowiedzUsuń