poniedziałek, 2 marca 2015

Sałatka z jajek i pieczarek

"Food is my thing, I do not smoke or drink, so food is my vice."
Kathy Griffin

- Zjadłabym COŚ...
- Czekoladę?
- Nieee... COŚ...
- Upiecz chleb.
- Nie! COŚ!
- Jezzz...zjedz snickersa bo marudzisz!

Po 10 minutach myślenia COŚ nabrało konkretnego kształtu - sałatki z jajkami, pieczarkami i groszkiem. Możecie dodać do niej również kukurydzę, szczypiorek czy pietruszkę. Przepis podpatrzony w książce "Sałatki". 


Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
20 dag pieczarek
1/2 szklanki groszku
Sos:
2 łyżki soku z cytryny
4-5 łyżek śmietany 12%
2 łyżki oliwy z oliwek
Łyżeczka chrzanu
1/2 łyżeczki musztardy
Przyprawy (pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia)

Śmietanę mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, chrzanem i musztardą.
Jajka i pieczarki obieramy oraz kroimy.
Wszystkie składniki mieszamy z sosem, doprawiamy do smaku.

Smacznego!
  



8 komentarzy:

  1. jestem chora na oliwki 3 kocham w każdej ilości, moje ukochane zielone:D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bez majonezu :) To ja bym pojadła tej sałatki...

    OdpowiedzUsuń
  3. To cos wygląda bardzo smakowicie i pysznie skomponowane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne składniki, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. La Lolla: oliwki moja słabość:)

    Olka: właśnie chciałam coś lżejszego, sos jest rewelacyjny:)

    Wilczyca, kulinarny blog samanthy: dziękuję:)

    ola in the kitchen: COŚ czasem chodzi za człowiekiem:)

    Ania: hahaha, dzięki Słońce:)

    Poezja Smaku: proszę, poczęstuj się:)

    OdpowiedzUsuń