"Jabłka, jak bańki tryskające z drzew
nabrzmiałe, ciche wśród ciemnych gałęzi."
Walter James Turner
- Mam ochotę na ciasto.
- Z rabarbarem, truskawkami?
- Nie, z jabłkami, taki klasyk.
Przepis: "Kuchnia polska".
Składniki:
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła
3 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
1/4 szklanki mleka
Kilogram jabłek
5 dag cukru
Łyżeczka cynamonu
Łyżka bułki tartej
Żółtko
Konfitura ze śliwek (lub inny, ulubiony dżem)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy miękkie masło, cukier puder, sól oraz mleko. Ciasto dokładnie zagniatamy, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce, mieszamy z cukrem i cynamonem.
3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie tortownicę, następnie posypujemy bułką tartą.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy np. wstążki, gwiazdki.
Jabłka układamy na cieście, na nie kładziemy formy wycięte z ciasta, smarujemy je rozmąconym żółtkiem. Pieczemy 30-35 min. w 180-190 st. C.
Konfiturę mieszamy z niewielką ilością wody i podgrzewamy. Następnie smarujemy wierzch ciasta.
Smacznego!
bardzo lubię jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńDobra, zgadzam się, chcę 'jabczaka':D
OdpowiedzUsuńWiesz, że u mnie dzisiaj też z jabłkami? Pośród tego rabarbarowego szału również nabrałam ochotę na ten "klasyk" :)
OdpowiedzUsuńmniam!:) na ciacho z jabłkami zawsze i wszędzie się piszę:)
OdpowiedzUsuńna jabłecznik mam ochotę dzień w dzień - to aż nieprzyzwoite :)
OdpowiedzUsuńJabłecznik, to ja zawsze z chęcią ! Przepyszny :)
OdpowiedzUsuńco tam rabarbar czy truskawki, jabłko to zdecydowanie najwspanialszy ze wszystkich owoców!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)!
OdpowiedzUsuńPycha, wczoraj jadłam:) Moje ulubione ciasto;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny ten klasyk!:)
OdpowiedzUsuńKocham ten klasyk! Nigdy nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńJabłecznik to najlepsze na świecie ciasto :D
OdpowiedzUsuńoj jak kusisz ;-)
OdpowiedzUsuńnie mogę oglądać takich rzeczy na noc.... już słyszę jak burczy mi w brzuchu!
OdpowiedzUsuńPyyycha:-) Super wygląda:-)
OdpowiedzUsuńJabłka i cynamon, zawsze sprawdzone doznanie smakowe :)
OdpowiedzUsuńwspaniałość! nie ma to jak pyszny jabłecznik.
OdpowiedzUsuńPoezja :)
OdpowiedzUsuńJejku! jak to pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam. Jestem pod wielkim wrażeniem :PP
Cudowne potrawy! Kurczak z wcześniejszego posta też wygląda niesamowicie kusząco :)) Zainspirowałaś mnie! :) Muszę zrobić takiego kurczaka w sobotę gdy tylko będę miała trochę więcej czasu. :))
zapraszam do mnie: http://fashiongladescaramel.blogspot.com/
Dziękuję Wam za miłe komentarze:) Dają one pozytywnego "kopa";)
OdpowiedzUsuń