czwartek, 30 maja 2013

Jabłecznik

"Jabłka, jak bańki tryskające z drzew
nabrzmiałe, ciche wśród ciemnych gałęzi."
Walter James Turner

- Mam ochotę na ciasto.
- Z rabarbarem, truskawkami?
- Nie, z jabłkami, taki klasyk. 


Przepis: "Kuchnia polska".

Składniki:
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła
3 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
1/4 szklanki mleka
Kilogram jabłek
5 dag cukru
Łyżeczka cynamonu
Łyżka bułki tartej
Żółtko
Konfitura ze śliwek (lub inny, ulubiony dżem)

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 
Dodajemy miękkie masło, cukier puder, sól oraz mleko. Ciasto dokładnie zagniatamy, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce, mieszamy z cukrem i cynamonem.
3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie tortownicę, następnie posypujemy bułką tartą.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy np. wstążki, gwiazdki.
Jabłka układamy na cieście, na nie kładziemy formy wycięte z ciasta, smarujemy je rozmąconym żółtkiem. Pieczemy 30-35 min. w 180-190 st. C.
Konfiturę mieszamy z niewielką ilością wody i podgrzewamy. Następnie smarujemy wierzch ciasta.

Smacznego! 

20 komentarzy:

  1. Dobra, zgadzam się, chcę 'jabczaka':D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, że u mnie dzisiaj też z jabłkami? Pośród tego rabarbarowego szału również nabrałam ochotę na ten "klasyk" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!:) na ciacho z jabłkami zawsze i wszędzie się piszę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. na jabłecznik mam ochotę dzień w dzień - to aż nieprzyzwoite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłecznik, to ja zawsze z chęcią ! Przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. co tam rabarbar czy truskawki, jabłko to zdecydowanie najwspanialszy ze wszystkich owoców!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, wczoraj jadłam:) Moje ulubione ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczny ten klasyk!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham ten klasyk! Nigdy nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jabłecznik to najlepsze na świecie ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  11. nie mogę oglądać takich rzeczy na noc.... już słyszę jak burczy mi w brzuchu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyyycha:-) Super wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jabłka i cynamon, zawsze sprawdzone doznanie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniałość! nie ma to jak pyszny jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jejku! jak to pięknie wygląda!
    aż zgłodniałam. Jestem pod wielkim wrażeniem :PP
    Cudowne potrawy! Kurczak z wcześniejszego posta też wygląda niesamowicie kusząco :)) Zainspirowałaś mnie! :) Muszę zrobić takiego kurczaka w sobotę gdy tylko będę miała trochę więcej czasu. :))

    zapraszam do mnie: http://fashiongladescaramel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję Wam za miłe komentarze:) Dają one pozytywnego "kopa";)

    OdpowiedzUsuń