czwartek, 31 stycznia 2013

Zupa curry z kurczakiem, kukurydzą i soczewicą

"(..) zupy wymyślił człowiek, kiedy tylko zrobił garnek. Byle garnek i już jest zupa. A skoro już wymyślił zupę, to zaczął się nią dzielić. I to jest jeden z najstarszych wynalazków ludzkości."
Jacek Kuroń

Też się z Wami podzielę smakowitą zupą:) W moim wariancie jest gęsta, z dodatkiem soczewicy, jeżeli takich nie lubicie wypróbujcie oryginalny przepis Jenny Stacey ("Kuchnia chińska").  Dodaję do akcji "Warzywa strączkowe - edycja zimowa" (Panna Malwinna).


Składniki:
Puszka kukurydzy
850 ml bulionu drobiowego (500 ml + ugotowana włoszczyzna)
350 g gotowanego kurczaka (4 skrzydła)
16 kolb młodej kukurydzy (pominęłam)
Kawałek startego imbiru
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przyprawy (pieprz, curry)
Dodatkowo dodałam:
1/3 szklanki zielonej soczewicy

Jak zrobiła J. Stacey: kukurydzę z puszki miksujemy z 150 ml bulionu. Przecieramy masę kukurydzianą przez drobne sitko, usuwamy ewentualne łupiny. Do garnka wlewamy resztę bulionu i podajemy pokrojonego kurczaka, masę z kukurydzy, młode kolby i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, dodajemy curry, imbir i sos sojowy. Gotujemy 10-15 minut, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Jak ja zrobiłam: zieloną soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy. Do bulionu dodajemy odsączoną kukurydzę, chwilę gotujemy i miksujemy warzywa na gładką masę. Dodajemy soczewicę, pokrojonego kurczaka, imbir, sos sojowy, curry. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Chwilę podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.


Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Cytat na początek - rewelacja, gdzieś sobie muszę zapisać. A zupa idealna na niepogodę, sycąca i rozgrzewająca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak i curry doskonałe połączenie, zupa musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja lubię żółty kolor!
    i kukurydzę, dzięki za pomysł na najbliższe dni:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite zestawienie składników - już sam tytuł przepisu jest zachęcający.

    OdpowiedzUsuń
  5. oj lubię takie gęste treściwe zupy
    szczególnie zimą

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jestem fanką zup, ale ta ma wszystko co lubię - kurczaka i moje ukochane curry:) musi mega rozgrzewać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobrze jest jeszcze dodać szczyptę chilli! Wygląda smacznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię curry! zupy jednak takiej jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. gęste, syte - takie zupy lubię

    OdpowiedzUsuń
  10. Olka: dziękuję:) Zupa rewelacyjna, daje niezłego kopa:D

    agattekh: była, była!

    ghalena: jeżeli masz tylko ochotę - polecam:)

    Słodka Babeczka: i smakuje!

    Hania-Kasia: ładnie to ujęłaś:)

    Marta: najlepiej smakują, kiedy jest za oknem paskudnie;)

    ola in the kitchen: właśnie taka miała być:)

    Anulla: rozgrzewa, rozgrzewa:)

    Diana: dobry pomysł:)

    Magda: polecam, będziesz do niej wracać;)

    Kaś: dokładnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm już mi tu pachnie przed ekranem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na te pore roku zupa jest ok:)
    Dziękuję za wskazówki w sprawie sprawdzania zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cytat ... dla mnie bliski bardzo...
    a przepis na zupę świetny ... zimowy dzień bez zupy to dzień stracony w naszym domu ... jeśli zupy nie ugotuję wszyscy zdziwieni :):):)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musze sprobowac zupy:) Zapraszam do siebie u mnie GIVEAWAY!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. fajny przepis i sprawdzone składniki, spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastic work!! You really have a magical talent for food. Love it!! wowwww

    OdpowiedzUsuń
  17. MartynCia: dobre, dobre:)

    Urszula: proszę i polecam się na przyszłość:)

    ankawell: u mnie z zupami jest różnie, ale staram się, aby była choć dwa razy w tygodniu:]

    fashionmee: polecam:)

    Gosia Tapas de Colores: mam nadzieję, że zasmakuje:)

    Bobby Raffin: hahaha:D

    OdpowiedzUsuń