"Miłość to otwarcie się na prawdę drugiego człowieka"
R. Guardini
Podobno dzisiaj jest Dzień Pozytywnego Myślenia (i przy okazji Dzień Świstaka;). Pogoda widocznie chciała wystawić nas na próbę, ale przecież my się deszczu nie boimy, nie straszą nas bure, ciemne chmury! W każdym dniu można znaleźć coś dobrego: spędzić długie godziny na rozmowie z osobą, którą zna się od lat, rozkoszować się smakiem herbaty, sprawić komuś niespodziankę i cieszyć się jego szczęściem, zatopić się w wannie pełnej pachnącej piany... albo obejrzeć najnowszy filmik Disneya, nominowany do Oscara. Można również zaszyć się w kuchni i w kilka chwil wyczarować ciekawą przekąskę;) Orzeszki pasują idealnie do piwa, są lekko pikantne, o ile nie przesadzicie z ilością musztardy i pieprzu:) Zamiast mieszanki orzechów użyłam orzechów ziemnych bez dodatku soli. Dołożyłam również łyżeczkę sosu chilli. Źródło: klik, klik.
Składniki:
4 szklanki mieszanki orzechów (puszka orzechów ziemnych bez dodatku soli)
Białko
Czubata łyżka ziarnistej musztardy
2 łyżki cukru (pominęłam, zastąpiłam łyżeczką sosu chilli)
1/2 łyżeczki pieprzu
Szczypta soli
Białko ubijamy z odrobiną soli. Dodajemy musztardę, pieprz, chilli i mieszamy.
Łączymy z orzechami i dokładnie mieszamy.
Wysypujemy na blachę i pieczemy ok. 15 min. w 175 st.C, aż orzechy uprażą się na złoto.
Smacznego!
A za mną ostatnio chodziły orzeszki;) Chętnie bym spróbowała twoich;)
OdpowiedzUsuńłatwy i pewnie pyszny przepis, uwielbiam orzechy do piwa:) Jak tuczę się piwem to chociaż zdrowego orzecha zjem:)
OdpowiedzUsuńMniam,mniam... pysze orzeszki :D
OdpowiedzUsuńJa lubię ! Pyszne do chrupania :)
OdpowiedzUsuńinteresujący przepis! :) oj tak, dzisiaj jest Dzień Świstaka. Z miłą chęcią obejrzałabym jeszcze raz film o tym samym tytule xD
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis do zrobienia na jakąś imprezę :)
OdpowiedzUsuńZapisuję, zrobię przyszłemu mężusiowi:) będzie zachwycony!
OdpowiedzUsuńFajne do podgryzania przy piwku-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńSuper chrupiący pomysł:)!
OdpowiedzUsuńAneta: zapraszam:)
OdpowiedzUsuńmaxcom: rozbawiłaś mnie:)
ola in the kitchen: dokładnie:)
Samantha: nie można się od nich oderwać;)
blackberryfashion: film klasyka:)
Olka: polecam!
Shiral Kucharzy: mój był;)
Marzena: pasują idealnie:)
Marta, ugotujmyto.pl: nam przypadła do gustu:)
I takim orzeszkom już nie sposób się potem oprzeć :):) zapisuję przepis ...
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska, takie orzeszki muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy, a do piwa smakują jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
coś fantastycznego, zrobię, do filmu idealne :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl, musze wyprobowac!
OdpowiedzUsuńankawell: wciągają;)
OdpowiedzUsuńMagda: są;)
Monia: piwo i orzechy jedna z lepszych, aczkolwiek bardzo kalorycznych kombinacji;)
Kasia: też jedliśmy je do filmu;]
anahitka9: polecam:)