piątek, 26 października 2012

Tuńczyk w lilii

Powiało chłodem, czapka na uszach, cieplejsza kurtka - brrr! Tylko na talerzu zielono, wiosennie:) Przepis z książki "Potrawy jak z bajki" B.Lasota, R.Sławińska.


Składniki:
Puszka tuńczyka
Ogórek 
Kilka łyżeczek kukurydzy
1/2 opakowania fety
3 pomidory
Łyżka majonezu
Łyżka śmietany 18%
Mały kawałek pora
Kilka liści sałaty
Przyprawy (pieprz, sól, bazylia)

W połowie wysokości pomidory nacinamy zygzakowato i delikatnie oddzielamy od siebie połówki, łyżeczką wydrążamy miąższ.
Tuńczyka mieszamy z pokrojonym ogórkiem, porem, fetą, kukurydzą, miąższem pomidora, majonezem i śmietaną. Doprawiamy.
Farszem napełniamy pomidory i układamy je na sałacie.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Bajecznie wygląda ! Elegancka i pyszna przekąska !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane warzywka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda, świetne przystawka.

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowa przekąska na jesienny dzień:) super:D

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo przyjemny sposób na odwrócenie uwagi od zimy (u nas śnieg) za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie urocze przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Samantha, Olka, Paulina, Ola: dziękuję:)

    Martula, GrowingUp: ja również!

    Magda: były nieziemskie!

    Kaś: u mnie dziś dopiero sypnęło:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miałam dwa podejścia do sałatki w pomidorach, każde udane, bo jak ładnie to wszystko później wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aga, agattekh: dzięki;)

    mopswkuchni: dokładnie:)

    OdpowiedzUsuń