Duszona papryka, pomidory, oliwa z oliwek i pomimo jesiennej pogody, włoskie klimaty na talerzu:) Peperonata to danie wywodzące się z gorącej Italii, lekkie, aczkolwiek sycące. Najczęściej podaje się je z białym lub różowym półwytrawnym winem oraz ciemnym pieczywem. Przepis znalazłam u mojej Mamy, kiedy przekopywałam stosy jej luźno zapisanych karteczek;) Przepis dodaję do akcji "Kuchnie Świata...Od kuchni", którą organizuje odkuchni.
Składniki:
4 papryki
4 pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Przyprawy (zioła prowansalskie, oregano, bazylia, pieprz, harrisa)
Cebulę, paprykę i pomidory kroimy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy sporo oliwy, tak, aby przykryła dno. Wrzucamy warzywa i skrapiamy je oliwą. Dusimy 20 minut.
Następnie odkrywamy patelnię, aby zredukować nadmiar sosu, delikatnie mieszamy i doprawiamy.
Smacznego!
Bardzo lubię, choć robię ją w troszkę inny sposób :) Idealna na letni obiad :)
OdpowiedzUsuńO Habibi...wiesz co lubię:D
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne danie!:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, ps: dzięki za przypomnienie o tych jajkach w serniku, co prawda nie bloguje już na bloxie, ale postaram się zaraz zmienić szczegóły w notce.
Lubię takie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wedelka: chętnie poznam Twój przepis;)
OdpowiedzUsuńTrzcinowisko: rumienię się;)
Olciaky vel Olcik: o, to teraz pobuszuję na blogspot;) Sernik nadal okropnie kusi i już zacieram łapki, aby go przygotować;)
Shy: to samo powiedział Mr.T:)
To mi pasuje, moje smaki .... pyszne danie !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam włoskie dania, zawsze tak samo pyszne i niesamowite. A co do pierogów, to babcie już tak chyba mają, że jak produkcja, to tylko jak dla całej wsi albo połowy miasta ;-)
OdpowiedzUsuńKubełku moja Babcia robi te pierogi głównie dla mojego Męża:)
OdpowiedzUsuńAle optymistycznie kolorowa miseczka i jej zawartość :) Bardzo mi sie podoba :)
OdpowiedzUsuńwszystkie leczopodobne, są godne uwagi. :) Teraz tyle papryk i innych dobroci na ryneczku, że zrobię, oj zrobię. Serio - nie tylko pisząc. Danie mnie zachwyciło :)
OdpowiedzUsuń