"Chicken, brown rice, and veggies is a great healthy dinner option. It's full of whole grains and protein, and will keep you full for a long time."
Mia Hamm
Pikantny i gorący obiad na przekór zimie, która i do mnie zawitała. Pokryła białym puchem trawniki i zimnym wiatrem smaga spragnione słońca twarze. Brrr! Przepis znalazłam w książce S. Husain "Kuchnia indyjska". W oryginale zamiast kurczaka podane jest mięso z udźca jagnięcego, które po przesmażeniu należy dodatkowo gotować przez godzinę z dodatkiem liści laurowych, nasion kopru włoskiego i mąki z ciecierzycy. Przepis dodaję do akcji "Kurczak Orientalnie" (anekbu).
Składniki:
2 filety z kurczaka
5 cebul (2)
150 ml naturalnego jogurtu
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
Kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
Przyprawy (garam masala, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, oregano, chilli, gałka muszkatołowa, papryka ostra)
Łyżka nasion kopru włoskiego (nie dodałam)
Łyżka mąki z ciecierzycy lub bhunaj ćhanay (nie dodałam)
3 liście laurowe (pominęłam)
Łyżka mąki (ziemniaczanej)
Oliwa z oliwek
Cebulę kroimy, podsmażamy.
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy, dodajemy do cebuli. Doprawiamy do smaku i smażymy.
W miseczce łączymy jogurt, przecier pomidorowy, pokrojony imbir, przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Sosem zalewamy mięso i smażymy kilka minut. W razie potrzeby możemy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, aby zagęścić sos.
Danie podajemy z ryżem lub z chlebkiem nan.
Smacznego!
Oooo, lubię. Bardzo :) Porwałabym Ci miseczkę tego specjału z monitora, gdybym mogła.
OdpowiedzUsuńorientalnie i bardzo smacznie:D
OdpowiedzUsuńoj tak, na ostro zawsze chętnie :)
OdpowiedzUsuńlooks scrumptious with those easy-to-follow directions.
OdpowiedzUsuńpycha!:) uwielbiam kurczaczka:D
OdpowiedzUsuńmniam, mniam jaki pyszny kurczak!
OdpowiedzUsuńOh jaki przysmak mniam mniam ... Od razu by się zjadło ;)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zapraszam do siebie ;*
chętnie wypróbowałabym ten przepis, bo mam sporo mąki z ciecierzycy i warto byłoby znaleźć w końcu dla niej jakieś zastosowanie. (;
OdpowiedzUsuńNemi, w końcu udało mi się do Ciebie wejść i widzę posty. W pracy miałam puste strony. Próbowałam już kilkakrotnie. W domu mi się udało;-) A kurczak orientalny extra, moje smaki:-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis Nemi:)
OdpowiedzUsuńpycha! poproszę jedną porcję:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie! Bardzo lubię takie dania!
OdpowiedzUsuńWyczarowałaś cudowne danie kochana! Ależ to musiało być pyszne:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wiosennie
Malwinna
Jestem kradziejem przepisów z Twojego bloga!:) Przygotowuję sobie coś a'la książkę kulinarną, z najlepiej zapowiadającymi się przepisami :)
OdpowiedzUsuńściskam!
mniam!
OdpowiedzUsuńOlka: hahaha;]
OdpowiedzUsuńPaulina: dokładnie:)
Marta: bardziej przemawiają do mnie dania pikantne niż słodkie (wyjątek: desery:)
cquek: thx:)
Anulla, ola in the kitchen, Patka ;D, Urszula: dziękuję;)
Maria: polecam, a przy okazji zastanawiałam się czy ktokolwiek ma taką mąkę i w jakich potrawach ją wykorzystuje;)
Marzena: moi Rodzice też mieli taki problem, okazało się, że ściągnęli ostatnią aktualizację, która sprawiła, że nic nie było na blogu. Jak zobaczyłam Habibiego myślałam, że zawału dostanę:] Przerzucili się na Chrom i działa bez problemu.
k.m.w.: proszę:]
Magdalena M: mam do nich słabość:)
Panna Malwinna: dziękuję:) Było, było:]
MalinowaPanna: jeżeli tylko jakiś przepis Ci się spodoba - proszę bardzo;] Daj znać jak coś ugotujesz;)
Shopaholic: dokładnie:P
Pyszne smaki i przepyszne danie !
OdpowiedzUsuń