niedziela, 24 lipca 2016

Sypana szarlotka z żurawiną i rodzynkami

"Jabłka zalecane są między innymi przy kłopotach z zasypianiem, nerwowości, opryszczce, osłabieniu fizycznym, przemęczeniu."
napieramy.pl

Szarlotka, która praktycznie sama się robi, trzeba tylko pokroić jabłka i wymieszać szybko kilka składników, a potem już tylko czekać na efekt końcowy. Ciasto idealne:) Przepis: M.Caprari "Kuchnia włosko - polska i polsko - włoska dla początkujących".


Składniki (forma 25 x 30 cm):
40 dag kaszy mannej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 kg jabłek
1/2 opakowania rodzynek
1/2 opakowania suszonej żurawiny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag mąki
2 łyżeczki cynamonu
1/2 kostki zimnego masła

Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.
Jabłka obieramy, kroimy, dodajemy do rodzynek i żurawiny, mieszamy z cynamonem.
Cukier, kaszę, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy.
Zimne masło kroimy w cienkie paski.
Formę do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy 1/3 sypkiej mieszanki, przykrywamy 1/3 masła, wykładamy 1/2 jabłek, następnie powtarzamy czynność: 1/3 sypkiej mieszanki, 1/3 masła, 1/2 jabłek. Na wierzch układamy ostatnią warstwę:  1/3 sypkiej mieszanki i 1/3 masła.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 min w 220 st. C, ściągamy folię i pieczemy kolejne 15 min.

Smacznego! 

22 komentarze:

  1. Jeszcze nie jadłam takiej szarlotki. Wygląda pysznie, więc częstuję się kawałeczkiem.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesień jeszcze daleko ale ja już marzę o zajadaniu się szarlotką <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pojawiły się pierwsze jabłka, więc szarlotkę pewnie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak ja bym zjadła takie ciasto. A tu wróciłam z tygodniowego urlopu i w lodówce pustki. Popatrzę więc sobie tylko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne ciasto, podoba mi się dodatek żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym taką szarlotkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A cóż tu można napisać, jedynie tylko: poproszę dwa kawałeczki (nie będę się rozdrabniać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super fajna i mega szybka :) Szarlotka zawsze dobra ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotka sypana jest pyszna i jeszcze z żurawinami : )

    OdpowiedzUsuń
  10. jakoś nigdyy się nie mogę zabrać za sypaną szarlotkę... pyszna ta Twoja wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię często szarlotkę sypaną, jest łatwa i szybka, a przy tym smaczna. Muszę sprawdzić Twojej wzbogaconej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. szarlotka wygląda przepysznie. dodatek żurawiny - ekstra. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniała. pięknie się prezentuje. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam kiedyś szarlotkę sypaną ale jakoś nie przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Nowy pomysł na szarlotkę! Koniecznie muszę spróbować w weekend, akurat mamy małą rodzinną imprezkę. Zachęcam Cię do odwiedzenia bloga Kcalmara, na którym znajdziesz masę fajnych przepisów i fit ciekawostek oraz porad dietetycznych.

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis! Ciasta, które się "same robią", to najlepsze ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale wspaniała, jesień bez szarlotki, to nie jesień :-)

    OdpowiedzUsuń