"Gdy ci się kiedyś przyśni
na przykład gałązka wiśni,
to wiedz,
że to znaczy szczęście –
bo wiśnia we śnie znaczy,
że koniec twej rozpaczy
i że będziesz szczęśliwy
coraz częściej."
na przykład gałązka wiśni,
to wiedz,
że to znaczy szczęście –
bo wiśnia we śnie znaczy,
że koniec twej rozpaczy
i że będziesz szczęśliwy
coraz częściej."
Konstanty Ildefons Gałczyński "Gałązka wiśni"
Nie ma nic lepszego od słodkiego rozpoczęcia tygodnia:) Hmmm...chyba, że obiad u Mamy;) Przepis dodaję do akcji "Letnie owoce 2" (takie it izzy) oraz "W wiśniowym sadzie 2016" (Mirabelka).
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
Ok. 80 dag wiśni
2 łyżeczki cukru trzcinowego
Jajko
2 łyżki śmietany
Ciastem wylepiamy formę do pieczenia (pamiętajcie aby wylepić również brzegi).
Wiśnie drylujemy.
Jajko miksujemy ze śmietaną i wylewamy na ciasto.
Układamy wiśnie, posypujemy cukrem i zapiekamy ok. 50 - 60 min w 180st.C.
Smacznego!
Biorę kawałek, super ciasto.
OdpowiedzUsuńAleż Cię długo nie było! Cieszę się, że się odnalazłaś. I na dodatek z takimi pysznościami: )
OdpowiedzUsuńDobrze, że wróciłam :D
UsuńUwielbiam wiśnie w każdej postaci więc chętnie podbiorę kawałeczek do porannej kawki:-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, błyskawicznie się przygotowuje, tak lubię :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na deser :-)
OdpowiedzUsuńA mi się niestety nie śni gałązka wiśni :/ Ale ciasto do schrupania :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się przyśni:)
UsuńThx :D
OdpowiedzUsuńDziewczyny dziękuję Wam za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :-)
OdpowiedzUsuń