Kilka dni temu usłyszałam historię pewnego mężczyzny, który chciał z żoną wyjechać na wakacje. Wykupił wycieczkę do Tunezji. Niestety rozpętała się tam jaśminowa rewolucja, więc oboje stwierdzili, że nie ma sensu ryzykować i udali się do biura, aby dokonać zamiany na inny, spokojniejszy region. Pani poleciła im Egipt:)
W poniższym przepisie zaskoczył mnie smak sosu serowego, ogólnie w mojej kuchni królują sosy, których bazą jest pomidor, więc była to miła odmiana. Jedynym minusem dania jest ser, który szybko zasycha i trzeba od razu po zjedzeniu, zalać wodą (albo najlepiej umyć) wszystkie garnki/talerze/sztućce, które miały z nim kontakt. Ja przeoczyłam, na swoje nieszczęście, drewnianą łyżkę:/ Przepis pochodzi ze strony Pychotka.
Składniki:
30 dag drobiowej kiełbasy
3 papryki (po jednej z każdego koloru)
6 ząbków czosnku
Szklanka bulionu warzywnego (spokojnie można dać 1/2 i w razie potrzeby dolewać)
5 dag mozzarelli (dałam całą kulkę)
Makaron penne
2 łyżki tartego parmezanu (dałam dwie garście startej goudy)
Przyprawy (pieprz, papryka słodka)
Kiełbasę, paprykę i czosnek kroimy.
Na patelni podsmażamy kiełbasę, następnie przekładamy ją do rondelka.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy paprykę, dodajemy czosnek, chwilę smażymy i przekładamy do kiełbasy.
Kiełbasę z papryką i czosnkiem zalewamy bulionem, przyprawiamy, dodajemy mozzarellę i gotujemy 30 minut (u mnie 15 minut). Pod koniec wrzucamy tarty ser i czekamy, aż się rozpuści.
Gotujemy makaron, odcedzamy i polewamy go sosem z kiełbasą.
Smacznego!
Danie bardzo zachęcające, zrównoważone składniki, ale kiełbasę wymieniam na piersi :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie na objadek ... palce lizać !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Często robię spaghetti z kiełbasą (mam taką wiejską od Babci) i z kuminem. Szybki i fajny substytut mięsa mielonego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZ kiełbaskami. NOT.
OdpowiedzUsuń;)
moje smaki. za sosami serowymi przepadam
OdpowiedzUsuńKubełek Smakowy: dobry pomysł;) Następnym razem spróbuję w takiej odmianie;)
OdpowiedzUsuńAtria C: o tego jeszcze nie jadła!Brzmi intrygująco;)
Kaś: po raz pierwszy robiłam sos serowy i miałam duszę na ramieniu;) Takie są uroki kuchni:)
VIAJANDO E PULANDO: Thank you very much;)
OdpowiedzUsuńEventually: Ty się nie znasz :P Z kiełbaskami mniam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób przyrządzenia makaronu! Akurat mam trochę kiełbaski w lodówce do zagospodarowania! :)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie wariacje makaronowe:(