niedziela, 4 sierpnia 2013

Placuszki ryżowe z szynką

"You don't need a silver fork to eat good food."
Paul Prudhomme 

Nałogowo piję wodę z miętą, mimo żaru lejącego się z nieba wybieram długie piesze wycieczki, kibicuję na Tour de Pologne i smażę placuszki :)



Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu
3/4 szklanki posiekanej szynki
1/2 szklanki startego żółtego sera
2 jajka
Przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz)
Bułka tarta
Oliwa

Ryż mieszamy z szynką, serem, jajkiem oraz przyprawami. 
Formujemy placuszki, obtaczamy w jajku oraz bułce tartej. 
Smażymy na złoty kolor.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. ciekawy przepis:) zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i zdrowo ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. O,jakie fajne te placuszki i takie puchate. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jesc!!! tylko nikt mi nie wierzy haha:))
    Zapraszam do mnie na udział w konkursie!!!
    www.lavilady.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na wykorzystanie ryżu, który nam został ! Muszę zapamiętać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł i pyszny zapewne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. szybki i prosty przepis- takie lubię najbardziej :) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  8. też robiłam placuszki ryżowe, już jakiś czas temu, słodkie i wytrawne - zawsze były smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie placuszki, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jessssu litości :)
    Jak zwykle wieczorem muszę się natknąć na takie smakołyki!!
    Aż mi śliczna cieknie :) Zgłodniałam!!!! :)

    Buziaki
    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na wykorzystanie "niechcianego" ryżu. Na placuszki zawsze ktoś się skusi!

    OdpowiedzUsuń
  12. smacznie wygladaja i przepis fajny

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają, już zrobiłam się głodna ;), pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie placuszki to ja uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe połączenie :)) Muszę kiedys takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anulla, Samantha, Słodka Babeczka: polecam, dobrze się sprawdza na nadwyżkę ryżu;)

    Nashelly,ugotujmyto.pl, Charlotte, Ivka, agnieszka, ola in the kitchen, maxcom, anytsujx: dziękuję:)

    Majana, Just ωith Rut: :D

    Paulina M: na słodko jeszcze nie robiłam, dziękuję za inspirację;)

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy nie robiłam takich placuszków.. wygladają wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. MartynCia : polecam, są pyszne, można do nich jeszcze dodać sos np. czosnkowy:)

    OdpowiedzUsuń