czwartek, 18 kwietnia 2013

Ciasto drożdżowe z bakaliami


"If you look over the years, the styles have changed - the clothes, the hair, the production, the approach to the songs. The icing to the cake has changed flavors. But if you really look at the cake itself, it's really the same."
John Oates 

Co może być lepszego od zapachu drożdżowego ciasta? Podstępnie rozchodzi się po mieszkaniu, drażniąc domowników.
- Już można?
- Nie, gorące, poczekaj jak ostygnie!
- E, nie jest przecież aż tak ciepłe:)
- Ech...dobra, podaj talerzyki. 


Skorzystałam z przepisu Pauliny, ostrzegam, że wychodzi z niego jedno bardzo duże ciasto (lub dwa mniejsze). Idealne, jeżeli macie w planie spotkanie w większym gronie:] Do podstawowego przepisu dodałam bakalie.


Składniki:
700 g mąki
270 ml mleka
100 g cukru
25 dag świeżych drożdży
Ulubione bakalie (skórka pomarańczowa, skórka z cytryny, rodzynki)
Kruszonka:
4 łyżki masła
5 łyżek cukru pudru 
8 łyżek mąki (dałam 5)
Jajko do posmarowania ciasta

Drożdże zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy.
Dodajemy resztę składników na ciasto, dokładnie mieszamy. Powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
Przykrywamy folią aluminiową i ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie formy i odstawiamy ponownie na godzinę.
Składniki na kruszonkę łączymy palcami.
Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy 25 - 35 min w 180 st. C.
Możemy podać je np. z musem jabłkowym lub ulubionym dżemem.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Z ciepłym mlekiem marzenie...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzadko kiedy je jadam, kojarzy się z dzieciństwem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie :) masz talent do gotowania i pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jutro zabieram się za pieczenie ciasta drożdżowego :D Mam ochotę sięgnąć po kawałek twojego :D mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak domowa, cieplutka drożdżówka (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie mam szczęścia do drożdżowego, jakoś zawsze to nie jest ten sam wygląd i smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Może z tego przepisu mi wyjdzie i będzie odpowiadało moim wyobrażeniom ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam drożdżowe, jutro mama robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzena: to właśnie zdanie usłyszałam, jak dzwoniłam do Babci, że przywiozę jej kawałek;)

    blackberryfashion: dziękuję za miłe słowa, aż się zarumieniłam:)

    ola in the kitchen: wpraszam się!

    Sandra: dokładnie:)

    Nieśka: ooo tak!

    mopswkuchni: polecam, tylko radzę zmniejszyć ilość składników:)

    Martula: ciasta od Mamy zawsze smakują najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wysokie, puszyste, z kruszonką... jej ale mi sie takiego drożdżowca zachciało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam taka domową drożdżówkę i do tego szklanka ciepłego mleka mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale nabrałam ochoty na takie drożdżowe ciacho, najlepiej ciepłe prosto z piekarnika :) Domowa drożdżówka nie ma sobie równych ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kaś: drożdżowemu nie można się oprzeć;)

    agattekh: zawsze jem do kawy:)

    Lola: zgadzam się:)

    ugotujmyto.pl: dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń