"W Polsce do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 60% badanych korzystających z internetu"
Według Banku Żywności gospodarstwa domowe w Polsce rocznie marnują ponad 2 mln ton produktów (najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny). Najwyższy czas to zmienić! Nawet z plasterka sera, jajka na twardo i kilku garści mrożonych warzyw można wyczarować smaczny posiłek. Przepis dodaję do akcji "Dania z resztek" (kobieta przy garach).
Kilka różyczek mrożonych brokułów
Kilka różyczek mrożonego kalafiora
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
Cebula
2 plasterki sera
2 jajka ugotowane na twardo
Oliwa
Kawałek imbiru
Przyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz, sól)
Różyczki brokułów i kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Pokrojoną cebulę podsmażamy ze startym imbirem i ze szpinakiem, doprawiamy do smaku, mieszamy z pozostałymi warzywami.
Całość przekładamy do żaroodpornych miseczek, na wierzch kładziemy pokrojone jajko oraz plasterek sera.
Zapiekamy ok. 10 min w 180 st.C.
Smacznego!

takie zapiekanki "co się nawinie pod rękę to do zapiekanki" są najlepsze! ;)
OdpowiedzUsuńNemi wróciłaś z pysznościami:) wobec tego Twoja nieobecność zostanie wybaczona:P
OdpowiedzUsuńWiedziałam :D
UsuńBardzo smakowite danie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńale fajne:)
OdpowiedzUsuńO takich warzywek to bym sobie zjadłą
OdpowiedzUsuńSuper wyjście na pozbycie się resztek, zapraszam też do siebie po inspiracje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Odwiedziłam i kilka ciekawych przepisów wpadło mi w oko:)
UsuńW takim wydaniu to i resztki smakują pysznie : )
OdpowiedzUsuń