sobota, 28 kwietnia 2012

Kurczak w sosie musztardowo-ziołowym

Zanim rzucę się w wir warzyw, sałatek owocowych i innych majowych pyszności, mam ochotę na kurczaka w aksamitnym sosie musztardowo-ziołowym. Bazylia, tymianek, estragon, zioła prowansalskie... wariacja smaku i aromatu:) Inspiracją był przepis z blogu Kasi - dzięki:) 


Składniki:
2 filety z kurczaka
Cebula
Por
35 dag pieczarek
Ząbek czosnku
200 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietanki 36%
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki musztardy francuskiej
Oliwa
Bazylia, estragon, tymianek, zioła prowansalskie
Płatki chilli
Pieprz, słodka papryka

Mięso kroimy, podsmażamy na oliwie, doprawiamy i odstawiamy.
Cebulę, por, czosnek kroimy i podsmażamy. 
Dodajemy pieczarki, doprawiamy do smaku.
Bulion łączymy ze śmietanką, musztardą, sokiem z cytryny i ziołami, przelewamy do garnka i podgrzewamy, do momentu, aż sos zacznie lekko gęstnieć.
Kurczaka, warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i pieczemy 45 min w 180 st.C.
Podajemy z ryżem lub z bagietką.

Smacznego!

15 komentarzy:

  1. He he he, mniam mniam na dobry początek weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprost wyborne danie, oryginalne smaki i aromaty, prezentuje się przepysznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cos w sam raz na jutrzejszy obiadek, filety z piersi kupiłam i zastanawiałam się jak je zrobić. Skład sosu bardzo mi pasuje. Całusy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszelkie wariacje na temat kurczaka - uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. to musi byc naprawde smakowite danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo chętnie bym zjadła takiego musztardowego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczak z musztardą smakuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wam za miłe komentarze, uwielbiam łącznie drobiu z dużą ilością ziół:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy sposób na kurczaka! Do sprawdzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. W takim składzie musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. mopswkuchni: polecam!

    agattekh: był, był;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie połączenie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń