Zanim rzucę się w wir warzyw, sałatek owocowych i innych majowych pyszności, mam ochotę na kurczaka w aksamitnym sosie musztardowo-ziołowym. Bazylia, tymianek, estragon, zioła prowansalskie... wariacja smaku i aromatu:) Inspiracją był przepis z blogu Kasi - dzięki:)
Składniki:
2 filety z kurczaka
Cebula
Por
35 dag pieczarek
Ząbek czosnku
200 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietanki 36%
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki musztardy francuskiej
Oliwa
Bazylia, estragon, tymianek, zioła prowansalskie
Płatki chilli
Pieprz, słodka papryka
Mięso kroimy, podsmażamy na oliwie, doprawiamy i odstawiamy.
Cebulę, por, czosnek kroimy i podsmażamy.
Dodajemy pieczarki, doprawiamy do smaku.
Bulion łączymy ze śmietanką, musztardą, sokiem z cytryny i ziołami, przelewamy do garnka i podgrzewamy, do momentu, aż sos zacznie lekko gęstnieć.
Kurczaka, warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i pieczemy 45 min w 180 st.C.
Podajemy z ryżem lub z bagietką.
Smacznego!
He he he, mniam mniam na dobry początek weekendu.
OdpowiedzUsuńWprost wyborne danie, oryginalne smaki i aromaty, prezentuje się przepysznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie- pychota!
OdpowiedzUsuńcos w sam raz na jutrzejszy obiadek, filety z piersi kupiłam i zastanawiałam się jak je zrobić. Skład sosu bardzo mi pasuje. Całusy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogrom ziół!
OdpowiedzUsuńWszelkie wariacje na temat kurczaka - uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńto musi byc naprawde smakowite danie:)
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie bym zjadła takiego musztardowego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńKurczak z musztardą smakuje wyśmienicie
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe komentarze, uwielbiam łącznie drobiu z dużą ilością ziół:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sposób na kurczaka! Do sprawdzenia:)
OdpowiedzUsuńW takim składzie musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńmopswkuchni: polecam!
OdpowiedzUsuńagattekh: był, był;)
;)
OdpowiedzUsuńpycha!
Takie połączenie musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń