Po świątecznych szaleństwach kulinarnych należy się teraz lekki oddech, a piękna pogoda zachęca do aktywnego spędzenia czasu:) Bułka postna idealnie pasuje do menu poświątecznego, niedroga, łatwa w przygotowaniu i długo zachowuje świeżość. Przepis znaleziony w "Księdze Chleba", którą polecam każdemu miłośnikowi pieczywa (rewelacyjne zdjęcia eksponatów z Muzeum Chleba w Radzionkowie).
Składniki:
1 kg mąki (dałam ok. 50 dag)
2 dag drożdży
25 dag ziemniaków
Łyżeczka cukru
Łyżeczka soli
1/2 l wody
Oliwa
Jajko
Ziemniaki gotujemy, rozdrabniamy.
Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki i powoli dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz zagniatamy i przekładamy na wysmarowanej formy, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy bułki, smarujemy je jajkiem i pieczemy ok. godzinę w 165 st. C.
Smacznego!
fajne
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :-) musze spróbować :-)
OdpowiedzUsuńproste i drożdżowe :) takie lubię
OdpowiedzUsuńAleż Ci się udały te bułeczki, pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że istnieje Muzeum Chleba - koniecznie muszę je zwiedzić, dzięki za informację. Bułeczki bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńBułeczek na bazie ziemniaków nie miałam jeszcze ochoty próbować, podobają mi się :)
OdpowiedzUsuńnie próbowałam jeszcze wypieków z ziemniakami, ale bardzo mnie kuszą
OdpowiedzUsuńHej:) , ależ cudne bułki , aż mnie się zachciało tym bardziej,że przepis nie jakiś trudny , może i jak bym podobała......;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam iza
robiłam już bułeczki na ziemniakach i są pyszne. Można je także dosmakować czosnkiem lub cebulką albo papryką.
OdpowiedzUsuńWyrośnięte, rumiane i bardzo apetyczne ;]
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takich bułeczek, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJakie ładne te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dusia, Shyfull, degustatorka, twins, Majana: dzięki:)
OdpowiedzUsuńagattekh, burczymiwbrzuchu, Ivka, judik: polecam!
mopswkuchni: również planuję się tam wybrać:)
Izabela: spokojnie dasz radę;)
wilczyca-Aga: dobry pomysł:)
Robiłam kiedyś chleb na ziemniakach i był pyszny, więc sądząc po tym, co widzę Twoje bułeczki były wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńO, taki chleb byłby bomba!
OdpowiedzUsuńoj takie bułeczki na śniadanko.. pysznie:)
OdpowiedzUsuń