wtorek, 10 kwietnia 2012

Bułki postne

Po świątecznych szaleństwach kulinarnych należy się teraz lekki oddech, a piękna pogoda zachęca do aktywnego spędzenia czasu:) Bułka postna idealnie pasuje do menu poświątecznego, niedroga, łatwa w przygotowaniu i długo zachowuje świeżość. Przepis znaleziony w "Księdze Chleba", którą polecam każdemu miłośnikowi pieczywa (rewelacyjne zdjęcia eksponatów z Muzeum Chleba w Radzionkowie).


Składniki:
1 kg mąki (dałam ok. 50 dag)
2 dag drożdży
25 dag ziemniaków 
Łyżeczka cukru
Łyżeczka soli
1/2 l wody
Oliwa
Jajko

Ziemniaki gotujemy, rozdrabniamy.
Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki i powoli dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz zagniatamy i przekładamy na wysmarowanej formy, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy bułki, smarujemy je jajkiem i pieczemy ok. godzinę w 165 st. C.


Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis :-) musze spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i drożdżowe :) takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ Ci się udały te bułeczki, pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam, że istnieje Muzeum Chleba - koniecznie muszę je zwiedzić, dzięki za informację. Bułeczki bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczek na bazie ziemniaków nie miałam jeszcze ochoty próbować, podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie próbowałam jeszcze wypieków z ziemniakami, ale bardzo mnie kuszą

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej:) , ależ cudne bułki , aż mnie się zachciało tym bardziej,że przepis nie jakiś trudny , może i jak bym podobała......;)

    pozdrawiam iza

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam już bułeczki na ziemniakach i są pyszne. Można je także dosmakować czosnkiem lub cebulką albo papryką.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyrośnięte, rumiane i bardzo apetyczne ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie robiłam jeszcze takich bułeczek, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie ładne te bułeczki:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dusia, Shyfull, degustatorka, twins, Majana: dzięki:)

    agattekh, burczymiwbrzuchu, Ivka, judik: polecam!

    mopswkuchni: również planuję się tam wybrać:)

    Izabela: spokojnie dasz radę;)

    wilczyca-Aga: dobry pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam kiedyś chleb na ziemniakach i był pyszny, więc sądząc po tym, co widzę Twoje bułeczki były wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O, taki chleb byłby bomba!

    OdpowiedzUsuń
  15. oj takie bułeczki na śniadanko.. pysznie:)

    OdpowiedzUsuń