"W Wielkanocny dzień do domu
przyszły białe bazie w gości,
by pisankom po kryjomu
kolorów zazdrościć."
Jerzy Ficowski, "Kolorowe bazie"
Z okazji zbliżających się Świąt życzę Wam dużo radości, spokoju, oderwania od codzienności oraz wielu pysznych potraw :)
Zobaczymy się już w przyszłym tygodniu, do tego czasu zostawiam Was z rewelacyjnym mazurkiem podpatrzonym na stronie Kwestii Smaku. Do dekoracji zamiast migdałów i gruszki użyłam suszonej żurawiny, śliwek i mieszanki kandyzowanych skórek. Przepis bierze udział w akcji "Wielkanocne Smaki - edycja V" (Mirabelka) oraz "Wielkanocne Wypieki" (Paulina).
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
160 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki wody
2 żółtka
Dodatkowo:
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
Ulubione bakalie (np. suszona żurawina, śliwki)
Garść bułki tartej
Bakalie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min, następnie odcedzamy.
Masło miksujemy z cukrem pudrem, żółtkami, mąką oraz 2 łyżkami chłodnej wody.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Formę (ok. 30 cm x 21 cm) smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i wykładamy cienko rozwałkowane ciasto, pieczemy ok. 15 min w 190 st. C.
Rozsmarowujemy masę kajmakową, dekorujemy bakaliami.
Smacznego!
Bardzo wiosenny, pochrupałbym do kawy :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Wesołych i Smacznych Świąt :)
OdpowiedzUsuńa wiesz, że ja nigdy mazurka ie robiłam :D dziwne :D:D:D:D
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt, Nemi :*
Smak mojego dzieciństwa - cały rok czekaliśmy na mazurek kajmakowy!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt, z takim mazurkiem będą udane:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda :) Mazurek pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc mazurek musi być :) U mnie już jeden gotowy, a drugi będę już piekła w moim rodzinnym domu na Lubelszczyźnie. Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńjadłabym :D Wesołych Świąt :*
OdpowiedzUsuńpięknie wyszedł, Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKajmakowy jak bym zrobiła to Mąż by mnie na rękach nosił :D Pysznie wygląda. Wszystkiego dobrego na Święta Ci życzę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńKajmakowy mój ulubiony :D Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńMniam! Pyszny mazurek :-)
OdpowiedzUsuńLubię mazurki z kajmakiem :) Chociaż rzadko je robię na święta, bo rodzinka woli wersję czekoladową xD
OdpowiedzUsuńI w ogóle bardzo ładny ci wyszedł, ja niestety nie opracowałam techniki ładnego ozdabiania mazurków, dlatego tym zajmuje się moja młodsza siostra. (chociaż może w tym roku nie powinnam przydzielać jej tego zadania, bo zrobiła mazurek z.... bałwanem. W końcu śnieg wtedy sypał xD )
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńwspaniały mazurek ; )
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już po Wielkanocy:( Zjadłoby się takie pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam czas mazurków na wielkanoc, a kajmakowy jest zawsze na naszym stole :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały czegoś takiego mi brakowało ;)
OdpowiedzUsuńGreat Dear
OdpowiedzUsuńCultureandtrend Magazine
Cudowny, wszystko co z kajmakiem smakuje dobrze :)
OdpowiedzUsuńNemi, mam nadzieję, że u Ciebie wszystko ok? Coś dawno nic nie piszesz...
OdpowiedzUsuń