środa, 1 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowy

"W Wielkanocny dzień do domu
przyszły białe bazie w gości,
by pisankom po kryjomu
kolorów zazdrościć."
Jerzy Ficowski, "Kolorowe bazie"

Z okazji zbliżających się Świąt życzę Wam dużo radości, spokoju, oderwania od codzienności oraz wielu pysznych potraw :)  

Zobaczymy się już w przyszłym tygodniu, do tego czasu zostawiam Was z rewelacyjnym mazurkiem podpatrzonym na stronie Kwestii Smaku. Do dekoracji zamiast migdałów i gruszki użyłam suszonej żurawiny, śliwek i mieszanki kandyzowanych skórek. Przepis bierze udział w akcji "Wielkanocne Smaki - edycja V" (Mirabelka) oraz "Wielkanocne Wypieki" (Paulina). 


Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
160 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki wody
2 żółtka
Dodatkowo:
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej 
Ulubione bakalie (np. suszona żurawina, śliwki)
Garść bułki tartej

Bakalie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min, następnie odcedzamy.
Masło miksujemy z cukrem pudrem, żółtkami, mąką oraz 2 łyżkami chłodnej wody.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Formę (ok. 30 cm x 21 cm) smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i wykładamy cienko rozwałkowane ciasto, pieczemy ok. 15 min w 190 st. C.
Rozsmarowujemy masę kajmakową, dekorujemy bakaliami.

Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja V  Wielkanocne Wypieki


25 komentarzy:

  1. Bardzo wiosenny, pochrupałbym do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny! Wesołych i Smacznych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a wiesz, że ja nigdy mazurka ie robiłam :D dziwne :D:D:D:D
    Wesołych Świąt, Nemi :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak mojego dzieciństwa - cały rok czekaliśmy na mazurek kajmakowy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wesołych Świąt, z takim mazurkiem będą udane:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawie wygląda :) Mazurek pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na Wielkanoc mazurek musi być :) U mnie już jeden gotowy, a drugi będę już piekła w moim rodzinnym domu na Lubelszczyźnie. Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wyszedł, Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kajmakowy jak bym zrobiła to Mąż by mnie na rękach nosił :D Pysznie wygląda. Wszystkiego dobrego na Święta Ci życzę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kajmakowy mój ulubiony :D Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię mazurki z kajmakiem :) Chociaż rzadko je robię na święta, bo rodzinka woli wersję czekoladową xD
    I w ogóle bardzo ładny ci wyszedł, ja niestety nie opracowałam techniki ładnego ozdabiania mazurków, dlatego tym zajmuje się moja młodsza siostra. (chociaż może w tym roku nie powinnam przydzielać jej tego zadania, bo zrobiła mazurek z.... bałwanem. W końcu śnieg wtedy sypał xD )

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały mazurek ; )

    OdpowiedzUsuń
  13. Szkoda, że już po Wielkanocy:( Zjadłoby się takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam czas mazurków na wielkanoc, a kajmakowy jest zawsze na naszym stole :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały czegoś takiego mi brakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny, wszystko co z kajmakiem smakuje dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nemi, mam nadzieję, że u Ciebie wszystko ok? Coś dawno nic nie piszesz...

    OdpowiedzUsuń