Jedną z moich słabości kulinarnych są wszelkiej maści sałatki - uwielbiam i te warzywne z majonezem, z dodatkiem mięska, i te lżejsze, z różnego rodzaju dressingami. Przepis na przedstawioną niżej sałatkę znalazłam w magazynie "Palce lizać". Ciekawy jest w niej smak sosu - lekko ostry przez dodatek chilli, lecz nie rzucający się na podniebienie z otwartym ogniem:) Przepis dołączam do akcji "Jadłodajnia studencka".
Składniki:
200 g groszku konserwowego (u mnie cała puszka)
300 g wędzonej piersi z indyka (2 filety z kurczaka)
Cebula
Zielona papryka (żółta)
Garść świeżej kolendry (bazylia + szczypiorek)
Liście sałaty lodowej lub rzymskiej
Sos:
1 1/2 łyżki soku z limonki
1 1/2 łyżki sosu chilli
3 łyżki oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
Przyprawy (pieprz, słodka papryka, oregano)
Miąższ z awokado miksujemy z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy do smaku.
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, doprawiamy, odstawiamy do ostygnięcia (wędzoną pierś z indyka jedynie kroimy;)
Groszek mieszamy z mięsem, pokrojoną cebulą, papryką, szczypiorkiem oraz bazylią. Wykładamy na liście sałaty, polewamy sosem.
Bardzo lubię połączenie kurczaka z kawałkami awokado i sałatą. Ale Twój sosik ze zmiksowanego awokado wygląda tak zachęcająco, że chyba wypróbuję taką wersję :)
OdpowiedzUsuńmniam to musi smakować pysznie!:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie tak sobie dzisiaj myślałam, żeby kupić awokado, ale zaraz naszła mnie myśl, co ja z nim zrobię, szkoda, że wcześniej nie widziałam Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńja również uwielbiam sałatki :) ta z pewnością będzie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńShy: dziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńKomarka: był bardzo dobry - polecam:)
Judik1119: oj było, było:)
Zauberi: ja też nigdy nie mam pomysłów co zrobić z tym owocem:)
Olivia: polecam:)
Sałatka z kurczakiem brzmi przepysznie, bardzo fajny przepis !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny, miłego weekendu :)
Świetnie podane - właśnie chyba sałata lodowa, której użyłaś jest najlepsza, bo ma sztywne liście.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam awokado. Co chwilę coś mi staje na przeszkodzie. Mój przyjaciel zajada się kanapkami z tym owocem...nie wiem co mam o tym myśleć :). Sałatka wygląda ciekawie. Taka zieloniutka pięknie się komponuje z letnimi kolorami świata.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńNie dość, że wyglada rewelacyjnie to jestem pewna, że smakuje wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Asia
www.lavanna.blox.pl
Anytsujx: dziękuję:)
OdpowiedzUsuńJadalnepijalne: też tak uważam:)
Aleksandro: kanapek to jeszcze z nim nie jadłam:) Sama jestem ciekawa jak smakują! Jak dla mnie sam owoc jest niezbyt wyraźny w smaku i należy go czymś "podrasować" np. sosem;) U Teściowej jedliśmy awokado + krewetki polane dressingiem - pycha!
Andzia-35: dziękuję;)
Asia: dobre było, ale w sumie z podanych składników wychodzą zaledwie 4 porcje, więc dość krótko się nią cieszyliśmy:)
Nemi, ja nei zapomne sałatki którą zrobiłas na sylwestra .. mniam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Jeszcze nie próbowałam połączenia: kurczak-awokado, ale mam na nie chęć od dawna:))
OdpowiedzUsuńO, patrz! ale jestem bystra, zapomniałam, że komentowałam już ten post:))
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Ci życzę!
to świetne zestawienie smaków :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuję:)
OdpowiedzUsuńmega atrakcyjna salatka. skoro nie pali zywym ogniem, a awokado w koncu lubi byc tlem dla wyraznych smakow, zapisuje, zrobie na pewno ;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, sałatka jest dość łagodna, co w mojej kuchni nie zdarza się często:)
OdpowiedzUsuń