"Jabłka zalecane są między innymi przy kłopotach z zasypianiem, nerwowości, opryszczce, osłabieniu fizycznym, przemęczeniu."
napieramy.pl
Szarlotka, która praktycznie sama się robi, trzeba tylko pokroić jabłka i wymieszać szybko kilka składników, a potem już tylko czekać na efekt końcowy. Ciasto idealne:) Przepis: M.Caprari "Kuchnia włosko - polska i polsko - włoska dla początkujących".
Składniki (forma 25 x 30 cm):
40 dag kaszy mannej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 kg jabłek
1/2 opakowania rodzynek
1/2 opakowania suszonej żurawiny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag mąki
2 łyżeczki cynamonu
1/2 kostki zimnego masła
Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.
Jabłka obieramy, kroimy, dodajemy do rodzynek i żurawiny, mieszamy z cynamonem.
Cukier, kaszę, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy.
Zimne masło kroimy w cienkie paski.
Formę do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy 1/3 sypkiej mieszanki, przykrywamy 1/3 masła, wykładamy 1/2 jabłek, następnie powtarzamy czynność: 1/3 sypkiej mieszanki, 1/3 masła, 1/2 jabłek. Na wierzch układamy ostatnią warstwę: 1/3 sypkiej mieszanki i 1/3 masła.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 min w 220 st. C, ściągamy folię i pieczemy kolejne 15 min.
Smacznego!