Kiedy za oknem słupek rtęci leci w dół jak szalony, mam ochotę na ciepłe, treściwe i rozgrzewające danie. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis z książki "Dania prosto z patelni" wyd. KDC. Otrzymałam aromatyczny, kolorowy i pikantny obiad, idealny na obecną pogodę:)
2 piersi z kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
Łyżka mąki ziemniaczanej
Cebula
Por
10 dag pieczarek
2 marchewki
Papryka czerwona i zielona
Puszka groszku
150 g kiełków
Papryczka chilli
Imbir
Ryż
Puszka ananasa
Przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, płatki chilli, oregano, bazylia, papryka słodka)
Oliwa z oliwek
Sos sojowy mieszamy z mąką ziemniaczaną, 4 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy.
Mięso kroimy. Wkładamy do marynaty i odstawiamy na 30 minut.
Warzywa myjemy i kroimy.
Ryż gotujemy.
Mięso smażymy, zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią.
Marynatę wlewamy na patelnię, dodajemy warzywa i pokrojone krążki ananasa.
Pod koniec smażenia dodajemy kurczaka. Doprawiamy.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!