czwartek, 6 października 2011

Kulki z kaszy gryczanej

Pozostaję nadal w klimacie "kulkowym";) Dziś szybkie, proste i bardzo sycące danie z kaszy gryczanej, ryżu i papryki. Przyznam, że nie sądziłam, że kulki mogą zawojować nasze podniebienia, ale okazały się kulinarnym strzałem w dziesiątkę. Polecam podawać je z ulubionym sosem (np. czosnkowym, meksykańskim), gdyż solo mogą być trochę za suche. Przepis znalazłam w książce Biruty Markuzy "Daj sobie szansę". Z podanych składników wyszło 16 kulek. Dodaję go do akcji "Tanie gotowanie" (gruszka).


Składniki:
1/4 szklanki nasion słonecznika (dałam 1/2)
1/4 szklanki nasion sezamu (pominęłam)
Szklanka ugotowanego ryżu
Szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
1/2 posiekanej zielonej papryki
Łyżka posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku
Łyżka sosu sojowego (dałam sos chilli)
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki drożdży gorzelnianych (pominęłam)
Przyprawy (oregano, tymianek, zioła prowansalskie, pieprz)
Kilka łyżek bułki tartej
Oliwa z oliwek 

Paprykę podsmażamy z cebulą i czosnkiem.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Formujemy kulki i smażymy na oliwie.
Układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego!

wtorek, 4 października 2011

Kuleczki z kurczaka i pieczarek

Październik kojarzy mi się z niebieskim niebem, porannymi mgłami, rześkimi porankami i chłodnymi wieczorami, ze złotymi liśćmi, kasztanami, ale również z kroplami deszczu na szybie. Za to nigdy w życiu nie kojarzył mi się z żądnymi krwi komarami! Czy one nie wiedzą, że to nie lato? Że jesień?!

Na chłodniejsze popołudnia polecam Wam kuleczki z kurczaka i pieczarek. Możecie obtoczyć je w sezamie lub w słoneczniku. Są lekkie, pyszne i przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu. Z podanych składników wyszło mi 10 kulek. Przepis na te pyszności znalazłam na blogu Małgosi:) Polecam Wam je gorąco! Dodaję do akcji "Grzybobranie 2011" (n_zak) oraz "Tanie gotowanie" (gruszka).


Składniki:
2 piersi z kurczaka
25 dag pieczarek
3 łyżeczki sosu chilli (u mnie pikantny)
Szczypiorek
2 łyżki soku z cytryny (zapomniałam)
Przyprawy (pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia)
10 łyżek bułki tartej
3 ząbki czosnku
10 dag sezamu (u mnie słonecznik)
Oliwa z oliwek
Dodatkowo ulubiony sos

Mielimy piersi kurczaka wraz z pieczarkami. 
Dodajemy pokrojony szczypiorek, czosnek, sok z cytryny, bułkę tartą, sos chilli oraz przyprawy.
Formujemy kuleczki, obtaczamy w sezamie/słoneczniku. 
Smażymy na patelni.
Podajemy z ulubionymi sosami (wybrałam czosnkowy i meksykański).

Smacznego!